Ο πυκνός λόγος στην περίληψη

Η περίληψη αποτελεί κείμενο που στοχεύει στην πληροφόρηση με λιτό και περιεκτικό λόγο και για αυτό απαιτεί ορισμένες επιλογές ως προς τη γλώσσα και το ύφος.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη σύνθεση της περίληψης :

  • Αναδιατυπώνουμε τις βασικές ιδέες των παραγράφων, αποφεύγοντας τη μηχανική μεταφορά στην περίληψή μας αυτούσιων αποσπασμάτων ή εκφράσεων του κειμένου. Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε ορισμένες τεχνικές :

Τεχνικές αναδιατύπωσης

Παράδειγμα

Α. Μετατρέπουμε τα ρήματα σε ουσιαστικά ή μετοχές.

Αναζητώντας αντί καθώς αναζητούμε

βαθμιαία ωρίμαση αντί ωρίμασε βαθμηδόν

Β. Αντικαθιστούμε λέξεις με συνώνυμα ή ταυτόσημους όρους

ρεκλάμα αντί διαφήμιση

κυρώσεις αντί ποινές

Γ. Χρησιμοποιούμε με φειδώ λέξεις ή φράσεις από το κείμενο και, όταν είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε (νεολογισμοί, ειδικοί όροι κ.ά.), τις δίνουμε σε εισαγωγικά.

Το γεγονός αυτό οδηγεί, κατά το συγγραφέα, σε μια «ψυχαναγκαστική» διασκέδαση.

  • Πυκνώνουμε το λόγο ακολουθώντας διάφορες τεχνικές, όπως :

Τεχνικές πύκνωσης

Παράδειγμα

Α. Μονολεκτικοί τύποι αντί περιφραστικών

Ο διανοούμενος, αντί ο πνευματικός άνθρωπος

πρόσφατα αντί τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα

Β. Ονοματικά ή επιρρηματικά σύνολα στη θέση ονοματικών ή επιρρηματικών προτάσεων

Ο αγωνιστής αντίο άνθρωπος ο οποίος αγωνίζεται

Απολύθηκε λόγω ασυνέπειας αντίΑπολύθηκε, επειδή δεν ήταν συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις

Γ. Γενίκευση : Λέξη που δηλώνει το σύνολο (υπερώνυμο) στη θέση λέξεων ή φράσεων που δηλώνουν τα μέρη του συνόλου (υπώνυμα)

Πολιτικά δικαιώματα αντί δικαίωμα του «εκλέγειν», διακαίωμα του «εκλέγεσθαι», δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» και του «συνεταιρίζεσθαι»

Δ. Σύνθεση : Λεκτική πράξη αντί για μια περίοδο στην οποία εκτίθεται μια σειρά ενεργειών

Ο δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ αντί Ο δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από τους αυτόπτες μάρτυρες, κατέγραψε τις πληροφορίες από την αστυνομία και συνέλλεξε φωτογραφικό υλικό.

Ε. Απαλοιφή ονοματικών ή άλλων προσδιορισμών και επαναλήψεων.

Είναι αναγκαία η παρακολούθηση και η προσαρμογή στις οικονομικές συνθήκες αντί Η συστηματική παρακολούθηση και η συνεχής προσαρμογή προς τις εκάστοτε διεθνείς οικονομικές κυρίως συνθήκες, είναι σήμερα απαραίτητη στο χώρο της οικονομίας.

Ας πυκνώσουμε το λόγο στα επόμενα παραδείγματα:

1. Το να είναι κανείς ελεύθερος είναι σημαντικό πράγμα (H ελευθερία είναι σημαντική).

2. Οι αντιρρήσεις που εκφράζονται από τους ειδικούς…(οι αντιρρήσεις των ειδικών)

3. Όταν υιοθετούνται ιδέες άκριτα, καταλήγουμε να γινόμαστε δογματικοί (Η άκριτη υιοθέτηση ιδεών οδηγεί στο δογματισμό).

4. Η τηλεόραση πρέπει να σέβεται όσους παρακολυθούν τα προγράμματά της (Η τηλεόραση πρέπει να σέβεται τους θεατές).

5. Όταν απουσιάζει το ενδιαφέρον από την πλευρά της πολιτείας, δε μπορούν να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η κοινωνική αδικία, ούτε ο ρατσισμός και η εγκληματικότητα.

6. Όταν υποτιμώνται ορισμένες εργασίες, υποτιμώνται και οι άνθρωποι που τις κάνουν (Η υποτίμηση επαγγελμάτων είναι και υποτίμηση των εργαζομένων)

7. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά η μηχανή, δε θα υποδουλώνεται άνθρωπος σ’ αυτήν. (Με τη σωστή χρήση της μηχανής δε θα υποδουλώνεται ο άνθρωπος).

8. Απολύθηκε, επειδή δεν ήταν συνεπής στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις (Απολύθηκε λόγω επαγγελματικής ασυνέπειας).

9. Οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στη νεανική ηλικία έχουν μεγάλη σημασία για την υπόλοιπη ζωή των ανθρώπων (Οι νενανικές αποφάσεις καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή).

10. Για να αποφύγουμε να οξυνθεί το πρόβλημα, πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (Επιβάλλεται η δημιουργία θέσεων εργασίας για την άμβλυνση του προβλήματος).

Ας εφαρμόσουμε σε καθένα από τα παρακάτω παραδείγματα την κατάλληλη τεχνική πύκνωσης :

1. Βία, εγκληματικότητα, περιθωριοποίηση, αποξένωση (κοινωνικά προβλήματα) ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ

2. Ενημερώνομαι για τα πολιτικά, ψηφίζω, εκφράζω τις πολιτικές μου απόψεις (συμμετέχω στα κοινά) ΣΥΝΘΕΣΗ

3. Δικαίωμα του «εκλέγειν», διακαίωμα του «εκλέγεσθαι», δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» (πολιτικά δικαιώματα) ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ

4. Ο δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από τους αυτόπτες μάρτυρες, κατέγραψε τις πληροφορίες από την αστυνομία και συνέλλεξε φωτογραφικό υλικό (ο δημοσιογράφος έκανε ρεπορτάζ / έρευνα) ΣΥΝΘΕΣΗ

5. Η βία οδηγεί σε ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να κάνει τους ανθρώπους καχύποπτους, φοβισμένους και επιφυλακτικούς,Έτσι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.(Η βία οδηγεί στην αποξένωση) ΣΥΝΘΕΣΗ

6. Οι ποδοσφαιριστές, οι ιδιοκτήτες των ομάδων, οι προπονητές, ο αθλητικός τύπος ( Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου). ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ

7. H τηλεργασία μπορεί να οριστεί ως η μορφή εργασίας που εκτελείται από ένα άτομο κυρίως ή σε ένα σημαντικό μέρος της, σε τοποθεσίες εκτός του παραδοσιακού εργασιακού χώρου, για έναν εργοδότη ή πελάτη, και η οποία περιλαμβάνει τη χρήση των τηλεπικοινωνιών και προηγμένων τεχνολογιών πληροφόρησης ως ένα ουσιαστικό και κεντρικό χαρακτηριστικό της εργασίας (Η τηλεργασία είναι η εργασία από απόσταση με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών). ΕΠΙΛΟΓΗ

Σχολιάστε